De äldsta

Det här är den andra transistorapparaten som överhuvudtaget kom ut på marknaden. Den första var  Regency Tr1 som kom ut i November månad 1954. Bara ett par månader senare kom denna Zenith Royal 500 ut. Den allra första serien hade aluminiunmchassie med handgjorda kretsar.
Den slog direkt i USA, där vid samma tid rocken gjorde sitt intåg bland ungdomen. Vilken revolution att kunna lyssna på sin favoritmusik överallt. Så var stenen satt i rullning.
Straxt efter kom Philco, RCA, Emerson m.fl ut med egna apparater i snabb följd. Från början var det endast apparater från USA, men Japan hakade snabbt på och 58 kom deras första ut på marknaden, en SONY och sen var man snabbt ikapp och förbi, även om de amerikanska märkena med Zenith, RCA, Emerson m.fl i spetsen fortfarande stod för den bästa kvalitén.

Zenith Royal 500 i sin 3:e upplaga från hösten 55.

Ytterligare en mycket tidig apparat: Emerson med antennen inbyggd i bärhandtaget. En mycket udda modell i samlingen.

Emerson 868 från 1957

Fler tidiga transistorapparater

Dessa  apparater är två av de äldsta i min samling av rena transistorradio. Jag har även några äldre som innehåller miniradiorör som arbetar med 90 Volts annodbatterier.

Till vänster en amerikansk PHILCO 700 från c:a 55-56 och till höger en Sky-Leader från ungefär samma tid. Dessa tillsammans med en engelsk PYE utgör de älsta apparaterna i samlingen. (Bild på PYE:n kommer senare).

Transistorapparater av varierande storlekar och märken

Ända sedan ungdomsåren har mitt intresse för radio varit stort. Jag växte upp när transistorn kom ut på marknaden. Jag önskade mig en egen radio i 10 årspresent. Jag minns fortfarande hur glad jag blev när jag öppnat paketet och fann en King 2-transistors Boys-Radio. Den var i ärlighetens namn inte mycket till radio men det gick att lyssna på den för det ordinarie radioprogrammet sändes ju på mellanvåg. Att lyssna på Radio Luxemburg var dock tämligen omöjligt. Minns att jag drog antenntråd kors och tvärs i mitt rum utan att höra så mycket som ett ljud av radio Luxemburg.
 
Åren gick och mellan 8:an och 9:an hade jag mitt första sommarjobb. För min första lön köpte jag då en Philipstransistor i teakträ. Den kostade 335 kr vilket var en ruskig massa pengar för en 14-åring. Men sen blev det lyssna av. Luxemburg hela nätterna igenom.

Dessa apparater finns naturligtvis inte kvar men jag har på senare år lyckats få tag på dem och dessutom  några till. 🙂

Här är 2-transistorn och Philipsen som jag lyckats få tag på. Jag vill i detta samanhang tacka min gode samlarvän Leif Löfberg i Landskrona som hjälpte mig hitta Philipsen.

NORGE HISTORIER

Här är en Tandberg TP41:a och en Radionette Explorer. Norska apparater i toppklass.

Tandbergs klassiska TP-41:a och Radionettes lika klassiska Explorer

Här en  Kuréer. Exklusiv modell från Radionette från mitten av 60-talet. 

En mycket tidig Radionette till vänster och en modell från Mascot med både batteridrift och 220 Volt

Ett par favoriter

Ett par trevliga små apparater från Luxor, även anpassade för montering i bil i specialkasset som fanns som tillbehör för 34 kr.

Till vänster den första modellen med enbart LV och MV. Till höger uppföljaren även med FM

Säregen Japan

En 7-transistors SANYO med MV och LV. Mycket säregen apparat från tidiga 60-talet. Såldes genom Hobbyförlaget om jag inte minns fel.

 

Denna säregna apparat leder ialla fall mina tankar till 50-talets Ford Crown Victoria:s instrumentbräda (Kromvicken ni vet). Även Ryska Volga hade en liknande lösning

SKJORTFICKRADIO

Det fanns apparater av mycket varierande storlekar. De minsta, företrädelsevis japanska gick under beteckningen "Pocketradios", dvs fickradio på svenska.

De något större fick beteckningen "Shirtpockets".

Här är en bukett Shirtpockets av i grunden samma modell men under olika namn. Philips, Conserton och Mediator.

Skjortficks radio

Här en något annan modell. En Philips med ett mycket exklusivt fodral med bärrem.

Bärbar svensk Skjortfickradio

Denna behändiga lilla Luxor kom vid pass 1962 och tillverkades under några år. Den fanns i ett antal fräcka färgställningar. Den kunde även kopletteras med ett nätaggregat som även fungerade som bordsställ. Lustiga detaljer var bl.a förstoringsglas i skalan, stationsmarkeringar som kunde flyttas, samt kombinerad antenn och bärhandtag.

Danmarks radio

Även danskarna hade några riktigt kvalificerade transistorapparater genom åren. Bilden visar några LL (Linett & Laursen) modeller från 60&70-talet.

Ytterligare några Danskar

Här är ytterligare ett par danskar, Beo 800 och en 600.

Beolit 600

Beolit 600 tillverkades under åren 64 till 72. Den här är från 1965.

La Voix de son Maitre

Husbondens röst, en fransman med MV & KV. Mycket ovanlig modell.

Kombinerad Transistor och Bilradio

Dom som tillverkade denna lilla trevliga kombinerade bilradio och transistor kan kanske sägas ha jobbat på AKKORD 😀

SILVER DeLuxe

🤪  Från Svenska Urdepoten ASU kunde man för bara 393 kr kontant, eller 40 kr per månad köpa denna fantastiska SILVER De Luxe med 11 transistorer och en fenomenal mottagningsförmåga på alla våglängdsband. Annonsen fanns att läsa bl.a i tidningen Lektyr nådens år 1961.

PYE, en tidig engelsman

Detta är en av de tidigare apparaterna i samlingen. En PYE fr 57. En av de första engelska transistorapparaterna som tillverkades.

Ännu en tidig norrman

Denna  David Andersen är ännu en av de tidiga norska apparaterna i samlingen. Den har MV och LV. Den fungerar utmärkt och är en av många favoriter. Jag tror den är jämngammal med den gröna Radionetten (se ovan), dvs sent 50-tal.

Österrikisk radiokultur

Ett gäng ganska små men mycket trevliga apparater av märket MINERVA från det sena 50-talet.

AGA

AGA 3000 och 3010, båda från året 59.   🤔
(Ska läsas såhär: AGA tretusen och tretusentio, båda från året femtionio) 😀

Till vänster den första i AGA:s klassiska 30-serie i äkta svinläder, modell 3000. Till höger modell 3010 från samma år. Båda modellerna har MV & LV.

Raketost ?

Vad är detta ?   🤨  Hör det hemma i en transistorradiosamling ?  🤔
Jomenvisst gör det det.  Såhär är det: Ute på flyen 2 st apparater avsedda för barnkammaren. Dom sätts direkt in i vägguttaget.  Däremellan reklam för Berec batterier, Raketost och Pesi Cola. Egentligen är alla för nya för min smak men jag kunde inte stå emot dem. De är samtliga loppisfynd från här och där.

Philips minsta med FM

1963 kom denna lilla tuffa PHILIPS ut på marknaden. Den fanns i ett flertal pastellfärger och med ett hårt fodral som tillbehör. I en broschyr från 63 hävdar man att det var den minsta radion med FM det året.

Tobo Bruk

I Tobo Bruk mitt i vildaste Uppland tillverkades fina radioapparater bl a av märket Nornan och Monark. På följande bilder visas några modeller av Monark (och en Cresent) av varierande årgångar.  58, 60, 62 och 66.

Till vänster en tidig Monark fr 58 med MV och LV. Den tillverkades också under namnet Nornan. Till Höger en Cresent (som egentligen var en Monark Samarkand från tidigt 60-tal med FM.

Till vänster en Monark från 66 och till höger en Monark Samarkand i läder från 62.

Radion i Centrum

Nertill 2 sena 50-tals modeller av CENTRUM apparater och bakom en Transita från tidigt 60-tal med FM.

Japaner, japaner

🙂 😀 😲 😋 😎 🤪 🤨 🤭 Japaner Japaner !!!


Ett gäng små japanska fickradio från tidiga 60-talet

2 st Hitachi 6-transistorsapparater

3 st Sonyapparater från 1960.

Boys Radio

2 transistors apparater av medioker kvalitet. S k Boys Radio från tidigt 60-tal.

Några olika varianter av 2-transistors Boys-Radio.

DUX inte bara sängar

En  tidig DUX tillverkad i Holland. MV och LV. På nästa bild ser vi en annan modell från samma tid, sent 50-tal men i en helt annan stil.

En tidig DUX tillverkad i Österrike. MV & LV

Din rubrik

Ännu en gammal DUX.

Jag har en liten Radiola ....

Två helt olika - men lika trevliga Radiolor. Den vänstra från mitten av 60-talet och den högra från runt 59-60.

TTT

Två Trevliga Telefunken. Den vänstra Famulus, 7-transistorsapparat med MV & LV fr ca 1958-59.
Den till höger heter Bajazzo och är från 1960. Hade MV, LV och FM. En av mina personliga favoriter i samlingen.

Till vänster Famulus och till höger Bajazzon.

Conserton

Dessa två trevliga modeller hade MV och LV. Antennen var tillverkad som en ram som kunde fällas ut på baksidan och även användas som stöd. Fanns i något olika modeller mellan 58 och 60

På den vänstra Conserton ser man antennen uppfälld på baksidan.

BÄRBART LJUD

I och med transistorns intåg på teknikens arena kunde man kraftigt förminska storleken på olika apparater. Här nedan syns några exempel på Philips bärbara Alltransistorbandspelare. Den högra från 63 och den mittersta från 65. Det är i grunden samma apparat fast i olika årsmodeller.

Dessa modeller var dyra för sin tid och var nära nog det häftigaste man kunde tänka sig som musikintresserad tonåring på den tiden. För de allra flesta (inklusive mej själv) blev de bara en dröm. Minns första gången jag såg en på ett uteparty vid en liten sjö blev jag -och flera med mej - 🤒🤒🤒 (gröna) av avund. 

3varianter av Philips alltransistorbandspelare fån början av 60-talet.

Fler favoriter

Ännu en tidig Conserton med underbar design. MV och LV

1958 är året för denna fina modell.

En Grundig från 58 med mellan och långvåg. En mycket trevlig radio som tillhör mina absoluta favoriter i samlingen. Bärhandtaget fungerade som axelrem om man knäppte upp handtaget och vecklade ut remmen.

Finurligheter

Engelsmännen kunde göra transistorapparater med finess. Denna Roberts från ca 59 hade en platta i botten så man kunde snurra apparaten för bästa mottagning på MV och LV. Fm saknades vid denna tid på de flesta transistorapparater, även om det så smått började införas under 50-talets sista år.

Roberts med vridbar platta i botten

SÛDFUNK

Südfunk gjorde många trevliga modeller genom åren. Här visar jag ett gäng apparater från slutet av 50 och början av 60-talet. Detta märke är min samlarkollega Leif Löfbergs i Landskrona favoritmärke. Det saknades länge ett fint exemplar i min samling: Den första som jag visar nedan har jag fått köpa av Leif. Han tyckte det var skam att det saknades en Sudfunk i en så pass stor samling. Det hade han banne mej rätt i. Jag tackar så mycket Leif.  För er som vill se hans mycket fina transistorsamling hänvisar jag till tidningen Nostalgia nr 2 08 som hade ett fint reportage .  Här kommer alltså några bilder på detta nobla radiomärke. Notera speciellt modellen i krokodilstuk. Äkta galon! Häftigt.

Denna fina Südfunk frå ca 59 har jag fått köpa av Leif.

Krokodil i äkta vinyl.

En trevlig Conserton i röd plast från ca 1960

Bjässarna

Detta är ett riktigt bodfynd. En RCA Victor Världsradio med MV, LV och en hel drös med KV band. Den fungerar inte, och kommer nog heller aldrig mer att göra det. Jag vet inte heller från vilket år den är, men troligen sent 50-tal. Den är heltransistoriserad och avsedd för lågvoltsbatterier. Har snokat lite men inte funnit några delar. Och ändå har jag sökt igenom hela internet.  Finns inget där - ja då finns det troligen inte.

Den hade stått många år i en gammal bod nånstans och var full med råttskit och röda och blå plastbitar, barr,boss och löv. Förmodligen hade den tjänat som bostad åt råttor och möss som inte gärna ville missa kvällsnyheterna.  Det framgår inte av bilden hur stor den egentligen är men efter noggran rengöring och en hel del putsning och polering blev den så här pass fin.
Som synes finns en hel världskarta i locket så risken för råttisarna att villa bort sig var nog minimal. 

RCA Victor världsmottagare i jätteformat. Från sent 50-tal

Grundigs största

En stor och mycket potent apparat fr 66. Satelit 6001. Fanns även med träfodral av teak.

Grundig Satelit 6001

Den näst största

Yacht Boy  1964. En något enklare men ändå mycket avancerad modell med 12 transistorer och 17 dioder. Toppmodell innan Sateliten kom 66.

Yacht Boy

Kungen av Transistorradio ??

Denna Zenith Trans  Oceanic 3000-1 anses av många som "Kungen av Transistorradios". Det kan alltid diskuteras, men en av de bästa är det onekligen, tillsammans med Grundigs stora Satelit 6001 modell är den iaf en av de främsta företrädarna för 60-talets transistorapparater,  även om Japanerna även här ville ha ett ord med i laget.

Jag är lycklig ägare a 2 st av denna magnifika radio tillika även en original handbok.

En av mina 2 Zenith Trans Oceanic apparater.

Runda skalor

Runda skalor var populärt hos många tillverkare under senare delen av 50 och början av 60-talet. Några har du redan sett och här kommer ett gäng till av vaierande fabrikat och modeller.

KAPSCH, Bali och Capri. Exotiska namn på 2 tämligen enkla modeller från 58-59 med MV och LV

Tidig Akkord

Denna tidiga AKKORD kom jag över på en loppis för många år sedan. Det är en apparat med både minirör och transistorer och drivs av ett 90 Volts annodbatteri. Den är troligen från 1957-58 men har FM. Måste vara en av de tidigaste  modellerna med FM. Jag vet inte mycket om den men är det nån som gör det och läser min sida, hör gärna av er med kompletterande upplysningar. maila isf på  582031@telia.com      Tackar på förhand.

Flera 3-vliga apparater av skilda fabrikat...

Här följer en liten kavalkad av sena 50 och tidiga 60-talsapparater av skilda fabrikat.🤪

En Tonfunk från tidigt 60-tal.

Philipsapparater från 1960-61

3 3-vliga Philipsar från 60-talets första år. MV & LV på dessa färgglada apparater

En Philips för hemmabruk.  En utsökt modell från 62 med en liten jalusi på ovansidan som man kan dölja knappsatsen med. Mycket finurligt och snyggt. Denna som sagt från 62, men fanns även 63 och 64 med små förändringar av fronten. Högtalaren var här större än i de "vanliga" transistorapparatern och även uteeffekten var högre vilket borgade för en utmärkt ljudåtergivning.

2 3vliga Grundigapparater. Den vänstra med MV,LV och UKW från 63-64 och den högra enbart MV & LV från 59-60

GE General Electric 1957

2 små Minerva från 59-60

Luxor 1963

Denna lilla trevliga Luxorapparat tillverkades mellan åren 61-63. Trist gul plast men med en exklusiv läderväska till. Populär ungdomsradio.

Interiör från min lilla radioskrubb

Följande bilder visar med all önskvärd tydlighet hur otroligt trångt det är. 2 gånger 4,80 inte mycket att hurra för. 🤨 Förutom transistorapparaterna finns där även mellan 8 och 10 000 stenkakor, 3 radiogamofoner, bandspelare nätradio, broschyrer, skrivbord mm.


Efter mina bravader i media har jag fått flera erbjudanden att köpa, och även sälja apparater.
Jag passar därför på att TACKA alla trevliga människor som ringt och både ställt frågor, men även berättat om minnen med vissa märken och modeller från sin barn och ungdom.


Fortsättning följer........